Ansamblul Rupestru Murfatlar

Ansamblul Rupestru Murfatlar  este un sit arheologic si un complex rupestru deosebit de important pentru istoria crestinismului de pe teritoriul tarii noastre. Se crede ca ansamblul rupestru de la Murfatlar adaposteste prima biserica si primele chilii ale unei manastiri, de pe teritoriul Romaniei.

Complexul, format din camere si galerii, este sapat intr-un deal de creta din apropierea carierei de extragere a cretei din localitatea Murfatlar, in imediata vecinatate a garii. Acesta se afla la o distanta de 15 kilometri de litoralul Marii Negre, pe malul drept al Canalului Dunare - Marea Neagra.

Biserica "Nastera Maicii Domnului"

Biserica "Nastera Maicii Domnului" a fost ctitorita in anul 1906, cand neamul romanesc sarbatorea 40 de ani de domnie a M.S. Carol I al Romaniei si alipirea Dobrogei la tara mama in urma razboiului de independenta din anul 1877.

Constructia bisericii a inceput in anul 1903, construita din piatra, cu turle inalte dupa planul arhitectului D. Banescu. S-a lucrat timp de 3 ani, astfel ca in vara anului 1906 a fost finalizata.

Rezervatia naturala Fantanita–Murfatlar

Rezervatia naturala Fantanita–Murfatlar (rezervatie mixta :botanica si zoologica in suprafata de 82.74 ha), a carei denumire vine de la un izvor din padure, adaposteste plante, arbusti si arbori rari protejati de lege.

Valoarea ştiinţifică a rezervaţiei naturale "Fântâniţa- Murfatlar" constă în prezenţa unor specii rare, care se găsesc fie numai în Dobrogea, fie numai în partea de sud a ţării ca: Crocus pallasii - şofran de toamnă; Vicia narbonensis - măzăriche; Dianthus leptopetalus - garofiţă; Euphorbia dobrogensis - alior; Carduus dobrogensis - ciulini; Centaurea napulifera si Centaurea thracica; Buffonia tenuifolia - garoafă; Astragalus pseudoglaucus - cosaci (descrisă pentru prima dată în România din această rezervaţie); Ajuga salicifolia - tămâiţa de câmp; Allium moschatum şi Allium tauricum - ceapa sălbatică; Satureja coerulea - cimbru; Scutellaria orientalis - gura lupului; Jasminum fruticans - iasomia sălbatică etc.

Dealurile de creta acoperite cu vita de vie

Beneficiind de unul dintre cele mai potrivite amplasamente naturale, podgoria Murfatlar este asezata in sud-estul Romaniei, intre Dunare si Marea Neagra, in centrul Pdisului Dobrogei. Este locul in care vita-de-vie, traieste de mii de ani. Aici soarele straluceste mai puternic ca nicaieri, vita creste viguros in solul arid specific regiunii, iar precipitatiile sunt reduse. Toate acestea indreptatesc sa spunem ca "Murfatlar este un loc binecuvantat".

Muzeul vinului

Povestea vinurilor dobrogene incepe cu peste 2000 de ani in urma. Nu vei cunoaste cu adevarat Dobrogea decat daca vei vizita Cramele Murfatlar – fie ca vizitezi Muzeul Vinului si Viei, fie ca degusti vinurile atat de cunoscute sau preparatele traditionale dobrogene.

Lacul de creta

Putini sunt cei care, in drumul lor spre mare, fac dreapta din centrul Murfatlarului pentru a vedea – macar 5 minute – un loc dintr-o alta lume.

Locul asta poate fi gasit usor: cum treci de podul peste canalul Dunare-Marea Neagra, intr-o curba la dreapta (cu linie continua, atentie!), se face un drum de tara la stanga, care urca dealurile. Poti deja vedea in stanga ca este vorba de o cariera, aparent de piatra, in realitate de var si creta.